Kunstcluster Nieuwegein

Architekti: van Dongen-Koschuch

Místo: Nieuwegein, Nizozemí

Realizace: 2012

Kulturní centrum Nieuwegein vyrostlo v jednom bloku spolu s parkovacím domem v současnosti finišující přestavbě celé centrální části města. Autoři Frits van Dongen and Patrick Koschuch v budově skloubili funkci kulturního centra a divadla, které bleskově vyvíjející město postrádalo. V budově lze nalézt dvojici sálů, větší pro 650-700 diváků a menší pro cca 200 diváků. Variabilní uspořádání a skládací jeviště menšího ze sálů poskytuje dostatečnou variabilitu pro kulturní akce všeho druhu včetně koncertů. Ve vyšších podlažích nad sály jsou umístěny prostory kulturního centra pro hudební a taneční školu. Velkorysá vstupní hala s kavárnou a převýšeným atriem se otevírá do veřejného prostoru k sousední nově vzniklé radnici.

Motiv potisku ploché jednoduché skleněné fasády se snaží zobrazit symboliku kulturní instituce. Iluze divadelního závěsu, natisknutého na skleněnou fasádu je v závislosti na orientaci fasády ke světovým stranám zhuštěna či zředěna pro dosažení optimální propustnosti slunečního svitu. Motiv divadelní opony se rovněž opakuje na svislém dřevěném obkladu v interiéru. Skleněná fasáda byla zvolena s ohledem na transparentnost vnitřního kulturního dění jako součást společenského života propojující instituci a město. V horizontálních fasádních liniích je zabudováno úsporné LED osvětlení, nasvěcujující skleněnou fasádu v noci.

Z denního běhu života v nově přestavěném bloku lze jednoduše vypozorovat převažující živost ve veřejných prostorech okolo obchodní pasáže, avšak ustávající v blízkosti kulturního centra, vyjma doby konání velkých kulturních událostí.

Zpracoval: Michal Stehlík

Zdroj: archdaily.com, vd-k.eu



Comments are closed.