Radnice Veenendaal

Autor:         Bert van Breugel, Pieter Keijzer, Ad Schreuder, Judith Muitjens

Realizace:  2011

Adresa:      Raadhuisplein 1, 3901 GA Veenendaal, Netherlands

Zdroj:          vlastní text,   http://www.inbo.com/EN/Disciplines/Pages/Overheidsgebouwen.aspx?p=139

Foto: http://www.inbo.com/EN/Disciplines/Pages/Overheidsgebouwen.aspx?p=139

Pro rozšíření Radnice ve Veenendaal byla určena plocha, která původně sloužila jako parkoviště, větrné a zasmušilé. Budova spolu s věží se stala nedílnou součástí městského centra. Přispělo k tomu i umístění věže, která spočívá v průsečíku dvou nejdůležitějších os. Díky tomu je radnice rozpoznatelná už z dálky.

Radnice se od sousedních budov liší především použitým materiálem obvodového pláště.  Zatímco původní část je tvořena cihlami, nový blok je obložen matným žlutooranžovým travertinem, se kterým kontrastují tmavé hliníkové okenní rámy. Zajímavé je také sjednocení linie pomocí bílé markýzy s lamelami.

Použití oceli, skla, bílých materiálů a dřeva v interiéru působí velmi elegantně a klidně. Zatímco v přízemí jsou soustřeďovány především prostory pro návštěvníky, vstupní hala, výstavní galerie, jednotlivé přepážky, ve vyšších patrech se nachází kanceláře a místnosti určené především pro zaměstnance, výjimku snad tvoří pouze hojně využívaná obřadní síň. Takováto hierarchie prostorů vytváří jistě příjemné pracovní prostředí.

Zpracovala: Tamara Bemerová



Comments are closed.