Gemeindezentrum Kuchl

Autor:         LP Architektur

Realizace:  2013-2014

Adresa:      Rakousko, Kuchl, Markt 25

Projekt kulturní centra v městě Kuchlu vzešel z architektonické soutěže. Zásadní výzvou návrhu bylo sjednocení různých funkcí v jedné budově – obecního úřadu, obchodních prostor a celkem tří bytů. Na financování projektu se podílelo částečně město, částečně kraj a z velké části také banka, sídlící v Kuchlu, která zároveň pronajímá tři byty nacházející se v nejvyšším podlaží. Nové komunitní centrum sebevědomě zapadá do existujícího prostředí a je jako nové centrum dřevařské obce Kuchl snadno rozpoznatelné.

Solitérní budova uskakuje z uliční čáry, čímž před sebou vytváří potřebný veřejný prostor, pod kterým se nachází podzemní parkování. V parteru budovy se v jedné části nachází lékárna a v druhé foyer s turistickým a informačním centrem. Z foyer se dostáváme do druhého patra, kde sídlí obecní úřad. Jak z kanceláří, tak ze sálu, který slouží zastupitelstvu stejně tak, jako komunitám v obci, se nabízí skvělé výhledy do okolí. Ze sálu se dostáváme na terasu, odkud máme možnost pozorovat krajinu střech obce.

Budova Komunitního centra je dřevostavbou. Plášť budovy je obložen jedlí bílou. V interiéru budovy prakticky nejsou podlahy nebo stropy, kde bychom dřevo nenašli. Detaily dřevěných obložení, skříní, či dveří stojí za zhlédnutí.

Zdroj: vlastní text

Foto: Štěpán Vašut, Lucie Nippertová, http://www.innovaholz.at/

Zpracoval: Štěpán Vašut

 



Comments are closed.