Komunitní centrum Ludesch

Autor:         Hermann – Kauffmann

Realizace:  2005

Adresa:    Gemeindezentrum Ludesch A-6713 Ludesch

 

Cílem výstavby komunitního centra v Ludesch bylo vytvořit nové centrum, které zde chybělo. Je tvořeno třemi hmotami, které jsou zakončením hlavní ulice a které svým situováním formují jasně definovaný exteriérový prostor – nové náměstí. Situování tzv. tří struktur vytváří zajímavé průhledy a prostupy. Tato prostupnost je nesporně kladem, avšak postrádá silnější důvod, neboť toto uskupení je sice centrem komunity, ale nemá centrální charakter, neboť jak už bylo řečeno, je zakončením hlavní ulice. A tak některé průhledy a prostupy vedou naše oko či krok třeba na dvůr rodinného domu nebo parkoviště stojící za objektem. Svůj cíl však komunitní centrum rozhodně splnilo, je živoucím centrem s náměstím krytým průsvitnou fotovoltaickou střechou, jehož atmosféra je ovlivňována stále se měnící hrou světla a stínu. Centrum nabízí vesnici různorodé aktivity a rozmanité funkce, od komunitní haly, knihovny a obecního úřadu, po sportovní zařízení, obchody a kavárnu, kterou lze celou otevřít a propojit s náměstím . Budova velmi dobře zapadá do kontextu horské vesnice svým měřítkem i použitými materiály, neupravené dřevo použité na fasádě dodává budově hodnotnou patinu. Všechny detaily jsou promyšleny a provedeny s rozmyslem a vkusem.

 

Zdroj: vlastní text, www.hermann-kaufmann.at

Zpracovala: Barbora Olivíková

 

 



Comments are closed.