Komunitní centrum Sankt Gerold

Autor:       CUKROWICZ NACHBAUR ARCHITEKTEN

Realizace: 2008

Adresa:     Sankt Gerold 62, 6722 Sankt Gerold, Rakousko

 

Budova komunitního centra se nachází v údolí Walser, v malé vesničce Sankt Gerold na západním cípu Rakouska. Vesnice má pouze 350 stálých obyvatel.

Jedná se o čtyřpodlažní solitér (první čtyřpodlažní dřevěná konstrukce ve Vorarlbersku), který funguje jako spojující prvek mezi dvěma stávajícími úrovněmi okolního terénu – uliční úroveň a úroveň dětského hřiště.  Zastává funkce školky, jeslí, obecního obchodu a víceúčelového sálu.

 

Z důvodu umístění budovy v  biosférické rezervaci UNESCO bylo na místě kromě užití ekologických materiálů na výstavbu (masivní dřevo, ovčí vlna,…) uplatnit i další hospodárné principy a mechanismy jako jsou například geotermální čerpadlo a fotovoltaické články.

Fotovoltaické elementy jsou integrovány do pláště na západní straně a solární zisky jsou tak řízeny, aniž by byla ohrožena estetika domu. Další přidanou hodnotou je využití lokálního materiálu – bílé jedle. Tato dřevina je použita na obklady jak v exteriéru, tak v interiéru. Konstrukční systém je pak z borovice.

Stavba je považována za model udržitelnosti a ekologického přístupu ke stavitelství, je zcela soběstačná a splňuje standard pasivního domu.

Velký estetický přínos zajišťují rozměrná okna jak pro pohledy z exteriéru tak zejména pro nádherné výhledy zevnitř ven, bez nichž by nejspíše komunitní centrum nemělo tu správnou atmosféru.

 

Svým kontextuálním architektonickým řešením vede budova dialog s okolní krajinou a vytváří prostor, na který mohou být místní obyvatelé hrdí.

 

Zdroj: vlastní text

Foto: Ivana Stiborová

Zpracovala: Ivana Stiborová

 



Comments are closed.