Komunitní centrum Satteins

Architekt:  Baumschlager & Eberle

Realizace:  1996

Adresa: Kirchstraße 15, 6822 Satteins, Rakousko

Zdroj: vlastní text, http://www.baumschlager-eberle.com/

Foto: http://www.baumschlager-eberle.com/en/projects/chronological/details-of-project/project/pfarrheim-satteins.html
Komunitní centrum se nachází se na okraji vesnice. Dříve “Parish Center” neboli “Farní centrum”. Stavba je umístěna na hraně krajiny, topografie terénu umožnuje plně použitelný suterén, který je celoprosklený. Umístění stavebních objemů budovy, vedle sebe a na šikmo vytvořilo veřejný plácek před vstupními prostory. Komunitní centrum je složeno ze dvou kontrastních hmot, vertikální a horizontální.

Vertikální hmotou je věž, která slouží jako knihovna. Je to pevná látka s malými okeními otvory s celoproskleným vchodem. Věž má čtyři podlaží, dvě nejvýše položené podlaží slouží jako byt pro domovníka, níže se nachází podlaží knihovny.

Horizontální blok je využíván jako víceúčelový sál, který je transparentní. Celoprosklená fasáda umožnuje kontakt návštěvníka s exteriérem a naopak kolemjdoucího s interiérem. Má dvě nadzemní podlaží. Horní, přístupné na třídě, slouží jako společenský sál schopný pojmout 100 lidí, který může být přeměněn na divadlo pomocí pohyblivého jeviště. Prostor lze zatemnit tažením těžkých červených sametových závěsů. Tento prostor je například využíván skupinou místního divadla.

Na rozdíl od počátečního návrhu část plně proskleného suterénu byla určena k použití jako centra mládeže, ale nyní je domovem mateřské školky.

 

Stavba je vůči okolní zástavbě v měřítku. Bohužel pod komunitní centrum byl umístěn supermarket interspar, který ho měřítkově převyšuje a ubírá tak na kvalitě charakteru místa.

 

Vypracovala Adéla Nedbalová

 



Comments are closed.