Goldstück, Musikverein

Autor:           Franz Architekten

Realizace:    2013

Adresa:        Zwettl , Rakousko

Zdroj:          vlastní text, franz-architekten.at

Foto:           franz-architekten.at

 

V severním Rakousku, v desetitisícové obci Zwettl, se nachází cvičební sál místního hudebního spolku. Návrh vzešel z mladého vídeňského ateliéru Franz Architekten. Sál leží v centru obce naproti radnici. Právě tam, na půdě stávajícího rathausu, se spolek scházel. S rozšiřováním počtu členů a důležitosti spolku bylo rozhodnuto pro stavbu nového sálu. Před samotnou stavbou předcházela architektonická soutěž, jejíž vítěz stavbu realizoval.

Zkušebnu umístili Franz Architekten do těsného sousedství stávající radnice. Tím došlo k jasnému vymezení stávajícího vstupu radnice- na ose nově vzniklého prostoru. Došlo také k vytvoření jasně ohraničeného předprostor. Nový objem můžeme vnímat jako druhé křídlo stávajícího objektu. V suterénu se nachází společenská místnost a šatna, v horním kubusu je umístěna zkušebna s nadsvětlíky. Kubus je zvýrazněn pásem oken po celém obvodu v dolní části. Fasádu tvoří zlatě nabarvené hliníkové profily. Ty jsou grafickou zkratkou, která vychází z hudebních nástrojů a krojů hudebního spolku.

 

 

Zpracoval: Daniel Struhařík

 



Comments are closed.